Pagina's

donderdag 6 juni 2013

liegbeest

liegen, bedriegen, liegbeestLiegen en bedriegen. Deze twee eigenschappen zijn op het mensenlijf geschreven. En degene die dit ontkent, liegt nu waarschijnlijk.Het schijnt zelfs zo te zijn dat we om de tien minuten minstens één leugen vertellen! Maar waarom liegen mensen? En doen beesten hier net zo hard aan mee? Of kunnen wij nog iets van ze leren? 

Van jongs af ben je al opgevoed met liegen en vanaf je derde levensjaar doe je er zelf ook vrolijk aan mee. Het begint meestal met onschuldige leugentjes als 'Ik heb geen snoepje gepakt' of 'Ik heb mijn tanden al gepoetst'. Echter blijft het hier niet bij. Met dit baldadige gedrag op zeer jonge leeftijd doe je al enorm veel kennis op. Zo weet je binnen de kortste keren welke leugen wel en welke leugen niet werkt! Dit lijkt enorm handig, maar zelf trap je nog dagelijks in deze verzinsels. Wij schijnen dus wel goed te kunnen liegen, maar het herkennen van leugens blijft lastig. Dit komt omdat we de ander gewoon graag willen geloven. 

Mensen liegen dus, maar dieren kunnen dat niet. De reden hiervan is heel simpel. Mensen hebben de hersencapaciteit om te liegen en dieren hebben deze niet. Wat dieren wel heel goed kunnen, net als mensen trouwens, is schijn ophouden. Dieren gebruiken dit, wederom net als mensen, om hun zwakheid tegenover hun omgeving te verbergen. Dit kan je bijvoorbeeld goed zien bij apen. Als een aap zwakker is dan de rest, zal hij overdreven enthousiast doen in de buurt van andere apen. Is hij echter alleen, dan zakt hij weer als een plumpuddinkje in elkaar. 

Voor alle mensen en schijnaapjes die moeite hebben met  liegen, heb ik hier enkele tips om je te transformeren tot een echt liegbeest. Om goed te kunnen liegen, moet je met deze zaken rekening houden:
  1. Hou het simpel. Je moet het immers kunnen onthouden.
  2. Blijf rustig, of juist helemaal niet. Blijf jezelf tijdens een leugen. Dus doe je niet anders voor.
  3. Wees aardig.  Aardige mensen worden sneller vertrouwd! 
  4. Vraag niet om bevestiging. Als je constant vraagt of de ander je niet gelooft, komt dit komt ongeloofwaardig over.

Kan jij je eerste leugen nog herinneren? 


2 opmerkingen: